Geschiedenis Hummelo
Landgoed Enghuizen 2
Veel land en boerderijen behoorden voeger tot het landgoed Enghuizen. De oudste vermelding van 'Engehusen' dateert uit 1326 met als bezitter Evert van Enghusen. Enghuizen was toen een Zutphens zadelleen, dat wil zeggen dat er elk jaar een gezadeld paard aan de leenheer moest worden geleverd.
Kamp De Tol 6
Kamp 'De Tol' werd omstreeks 1940 opgebouwd en was één van de kampen en internaten van de afdeling Vorming Buiten Schoolverband van het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. V.B.S.-kampen werden georganiseerd voor de jeugd die dreigde te ontsporen in de maatschappij.
Bedrijven 5
Overzicht van niet meer bestaande bedrijven in Hummelo: bakker Jansen Venneboer, schildersbedrijf Jolink, schoenmaker Greven en machinefabriek ‘Libra’. ‘Libra’ bevond zich in de barakken van het voormalig RWK (Rijks Werk Kamp) De Wittebrink en maakte o.a. eiersorteermachines.
Boerderijen 3
De boerderijen behorende bij landgoed Enghuizen vertonen vaak wonderlijke namen, zoals Bautzen en Maloï Jaroslawitz. H.J.C.J. van Heeckeren, eigenaar van Enghuizen van 1831 tot 1862, maakte deel uit van het leger van Napoleon en legde zijn oorlogsherinneringen uit de Napoleontische tijd vast in boerderijnamen die hij noemde naar de veldslagen die hij met de keizer meemaakte.
Overige gebouwen 9
Behalve de havezathen van Enghuizen bevat(te) Hummelo meer bijzondere gebouwen zoals Bierbrouwerij 'De Zwarte Kolk', Kamp Wittebrink, een windmolen en een oude kerk.
Verbindingswegen en straten 7
Ansichtkaarten, foto's en modellen van straten en (spoorweg)verbindingen: Dorpsstraat, Kasteellaan, Keppelseweg, Sliekstraat, Stoomtramverbindingen, Van Heeckerenweg, Zutphenseweg.
Popmuziek 14
Gerard Menting schreef een artikel voor magazine De Hessencombinatie over twee generaties rockmuziek in en rondom Hummelo ('Hummelo rocks!'). Een mooie gelegenheid om een 'Hummels poparchief' op te zetten. Aanvullingen en correcties zijn welkom!
Personen 2
Bennie Jolink (zanger Normaal, kunstenaar), Gijs Jolink (basist van Jovink, organisator Zwarte Cross), Piet Oudolf (tuinontwerper), Opa Beelen (grootvader Giel Beelen, weerman), Klaas-Jan Huntelaar (voetballer), Dr. B.J. Westerbeek van Eerten (huisarts, schrijver), Hendrik Haverkamp (Normaal, Haverkampband), Tante Rikie ( festivaldirectrice Zwarte Cross), etc.
(Volks)verhalen en gedichten 2
Volgens de overlevering kan het 's nachts spoken in de omgeving van de Witte Kolk, Zwarte Kolk en de nabijgelegen Wrangebult. Om middennacht zouden er witte wijven ('wieven') opduiken uit de Witte Kolk die zich vervolgens verplaatsten naar de Wrangebult. Allemaal onzin natuurlijk, of toch niet?
Tweede Wereldoorlog 9
Beschrijving van de bevrijding van Hummelo, beschieting van kasteel 'Enghuizen', een rampnacht voor Hummelo, de Geallieerde Oorlogsgraven in Hummelo, en ander oorlogsleed van de gemeente Hummelo en Keppel.
Herinneringen aan Hummelo 41
In deze rubriek herinneringen aan Hummelo van (oud-)Hummeloërs. Ook uw herinneringen op deze website? Stuur een e-mail naar
Rondom De Hessenweg 75
Aan de hand van oude ansichtkaarten en foto's belicht Fred Wolsink in de rubriek 'Rondom De Hessenweg' in weekkrant Contact Bronckhorst onderwerpen uit de geschiedenis van Hummelo en Keppel. Wilt u reageren op een artikel of wilt u ook een oude foto uit Drempt, Hummelo of Keppel met een verhaal beschikbaar stellen of wilt u juist weten wat op die foto staat, stuur of mail deze dan naar Fred, Wisselt 75, 7021 EH te Zelhem. E-mail: