De firma Reggefiber ziet voorlopig geen kans om in Hummelo en zijn buitengebied glasvezel aan te leggen. Ook stimulerende maatregelen vanuit de Provincie Gelderland en de Gemeente Bronckhorst lijken voorlopig uit te blijven.


glasvezel001De Dorpsraad Hummelo, die samen met de dorpsraden van Keppel/Eldrik en Drempt de ontwikkelingen rond breedbandinternet op de voet volgen, betreurt dit, maar begrijpt aan de andere kant ook de economische motieven die hier aan ten grondslag liggen.

Reggefiber
Deze week werd duidelijk dat een eerder plan om de aanleg van glasvezel te combineren met de aanleg van glasvezel in Doesburg niet haalbaar is. Reggefiber laat weten genoodzaakt te worden om goedkoper te bouwen. Kleine kernen zijn erg duur om aan te leggen. Dit betekent dat de focus voor Reggefiber komt te liggen op grote steden omdat de kosten per aansluiting daar aanzienlijk lager zijn. Voorlopig zal Reggefiber daarom in geen van de kleine kernen van Bronckhorst glasvezel gaan aanleggen. Overigens is het de ambitie van Reggefiber om uiteindelijk heel Nederland op glasvezel aan te sluiten en dus ook Bronckhorst. Reggefiber heeft daarom aangeboden in gesprek te willen blijven en zodra er zich weer mogelijkheden aandienen elkaar weer op te zoeken.

Provincie
Provincie Gelderland is een jaar geleden gestart met een aantal breedbandpilots en heeft hier ook de Gemeente Bronckhorst bij betrokken. In deze pilots worden ondermeer zaken als financieringsmogelijkheden betrokken. De Europese regels rond overheidsinmenging in de breedbandmarkt zijn echter streng, waardoor de overheid ondanks de goede bedoelingen op korte termijn weinig lijkt te kunnen betekenen.

Bebouwde kom
In de bebouwde kom van Hummelo is de urgentie een stuk minder groot dan in het buitengebied. Naast UPC biedt sinds kort ook KPN in Hummelo breedband aan, doordat het ADSL-netwerk is opgewaardeerd tot VDSL. Het hele spectrum aan breedbanddiensten, zoals digitale televisie kan daardoor bij meerdere aanbieders worden afgenomen.

Bij nieuwe ontwikkelingen blijven wij u informeren.
Voor vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.